pe cărările patriei

pe cărările patriei

luni, 4 iunie 2012

Puterea unui singur vot


Duminica ar trebui să mergi la vot. E drept că nu te obligă nimeni pentru că e alegerea ta. Poate e mai simplu să stai acasă şi să priveşti spectacolul ştirilor la TV.  În fond, de ce ar trebui să te mai oboseşti să mergi, să stai la coadă şi să votezi, dacă televiziunile ne arată tot timpul secţiile de votare pline cu oameni? Dacă nu mergi la vot, eviţi şi problema argumentării propriei tale alegeri. E mult mai comod să fii absent, indiferent şi să eviţi, de fapt, responsabilitatea alegerii tale.  Tu nu ai timp, tu nu ai chef, tu nu vrei, tu îi laşi pe alţii să decidă, nu? Greşit, aş spune eu! Eşti responsabil tocmai pentru că alţii aleg în locul tău.
Să reformulăm: Duminică nu trebuie să mergi la vot, duminică ai şansa de a vota!
Ai şansa de a-i da afară pe cei care te-au minţit, te-au păcălit şi te-au furat patru ani. Ai şansa de a-i pedepsi pe cei care au promis şi nu au făcut nimic sau au făcut doar pentru ei şi pentru clica lor mereu abonată la contractele cu statul. Dacă drumurile arată prost, dacă parcurile sunt neîngrijite, dacă nu este curat sau dacă scandalurile de corupţie au pătat imaginea oraşului sau a comunei în care locuieşti, acum e momentul să spui: ”Nu mai vreau. Ajunge, domnule primar! E timpul să pleci!”. Prin votul tău ai şansa de a schimba ceva şi poţi să o faci. Dar dacă nu votezi, nu se schimbă nimic!
Ai şansa de a da un vot pentru primarul tău, dacă a fost corect şi a făcut ceva pentru tine şi pentru oameni. Dacă ţi-a asfaltat sau reparat  strada, dacă a făcut sau refăcut infrastructura de apă şi canalizare, dacă te poţi bucura de un nou pasaj sau de un pod, dacă ţi-a reabilitat termic blocul în care stai sau dacă parcurile arată bine şi totul este curat, atunci a dovedit că este un om al proiectelor şi al faptelor. Dacă primarul a atras investiţii şi fonduri europene, dacă a cheltuit banul public transparent şi cu chibzuinţă sau dacă simţi că eşti mai mândru de oraşul tău sau comuna ta, atunci continuitatea este binevenită şi merită să îi acorzi credit pentru încă patru ani. Oamenii care prin fapte dovedesc interes, corectitudine, apropiere faţă de cetăţean şi preocupare pentru treburile comunităţii merită să rămână în funcţie.  Acum e momentul să îţi răsplăteşti primarul prin vot. Dar dacă nu o faci, el pleacă!
Poate te întrebi dacă, în toată marea asta de oameni, votul tău mai cântăreşte ceva. Nu te lăsa descurajat de cei care îţi spun că votul tău nu contează. Cu noile schimbări legislative privind alegerea primarilor dintr-un singur tur, votul tău contează acum mai mult ca niciodată. Nu te lăsa manipulat atunci când ţi se spune să nu mergi la vot. Tema asta face parte din instrumentele utilizate de-a lungul anilor de către unii politicieni pentru a-i demobiliza pe nehotărâți şi pentru a influenţa rezultatul alegerilor prin prezenţa la vot a alegătorilor activi. E un truc mai vechi prin care vor să convingă oameni ca tine să stea acasă pentru ca, în aritmetica votului, ei să îşi facă jocurile. Dar dacă tu votezi, jocurile lor pot fi spulberate!
Unii îţi vor spune că nu contează cine votează, ci acela care numără voturile. Prin urmare, nu merită să mergi la vot pentru că oricum voturile sunt măsluite. Nu te lua după ei pentru că lucrurile nu stau chiar aşa.  Nu pot fura ei atât de multe voturi pe cât se spune. E o altă şmecherie prin care vor să te facă să stai acasă, să îţi răpească şansa de a-i arde cu votul tău. Nu te lăsa păcălit! Acum e momentul să pedepseşti corupţia, hoţia, incompetenţa şi minciuna. Dar dacă stai acasă şi nu votezi, indignarea ta faţă de ziua de azi e inutilă şi ucide speranţa de mâine!
Ştiu că nu întotdeauna eşti mulţumit de candidaţii pentru fotoliul de primar. Aşa e, unii dintre ei sunt mediocri, leneşi sau pur şi simplu ticăloşi, dar nu sunt toţi aşa. Sunt printre ei şi oameni de ispravă. Ascultă, priveşte, gândeşte ce au făcut bun sau rău şi alege.  Nu te lua după promisiuni deşarte şi fii atent la ce a promis candidatul pentru că dacă a promis prea mult, te păcăleşte. Nu există soluţii salvatoare cu zeci de mii de euro pentru fiecare cetăţean sau viitoare cruciade împotriva ciocoilor. Nu există eroi care să schimbe lumea peste noapte, doar oameni mai mult sau mai puţin gospodari.  
Unii candidaţi au încercat să te cumpere cu mici şi bere, cu o găleată sau cu o pungă de zahăr sau orez, iar duminică  poate îţi vor da şi bani pentru votul tău. Se întâmplă frecvent, mai ales la sate. Sunt unii politicieni care cred că suntem un popor ce merită să fie tratat ca o adunătură de proşti cu mâna întinsă. Nu vota aceste căpuşe care distrug şi murdăresc tot ce a mai rămas din credinţa ta în democraţie! Nu îi vota pentru că ei sunt cei mai răi dintre toţi. Şi nu îţi spun să nu le accepţi mita electorală pentru că e ilegal şi se pedepseşte cu închisoarea, ci pentru că în acest fel îţi baţi joc de viitorul tău şi al copiilor tăi. Nu te lăsa înşelat de faptul că ăştia ţi-au dat ceva, în timp ce ceilalţi nu ţi-au dat nimic, pentru că greşeşti. Te-ai gândit vreodată cât de mult vor fura mâine din taxele şi impozitele tale cei care azi îţi oferă mici şi bere? Ei ştiu că votul tău contează şi vor să îl cumpere, dar dacă îl vinzi atât de ieftin, să nu plângi într-o zi că timp de patru ani pe strada ta nu s-a întâmplat nimic bun!
S-ar putea să nu îţi placă spectacolul poate uneori degradant al campaniilor electorale pentru că nu vrei să te identifici cu tot acest circ marcat de manipulare, acuzaţii şi minciuni, doar de  dragul voturilor. Poate nu te mai interesează politica şi dacă sondajele tot stabilesc aprioric învingătorii, te întrebi ce sens mai are să mergi la vot. Te gândeşti că ai putea să stai acasă cu familia, să mergi în parc sau la un film, să citeşti o carte sau să faci orice altceva mai bun decât să mergi la vot.  Poate chiar nu vrei să fii egal prin votul tău cu cel care se prostituează electoral şi se vinde pentru o bere sau pentru o sută de lei. Dar nu uita că ceilalţi votează, iar un conducător nu poate fi mai bun decât cei care îl aleg. Dacă vrei ca primarul tău sau aleşii tăi să fie altfel, mergi la vot!
Nu uita că indiferenţa şi pasivismul oamenilor buni sunt suficiente pentru ca cei răi să facă istorie. Şi când istoria e făcută de către cei răi, se moare pentru libertate. Se întâmplă şi azi în lume, iar nu demult am trecut şi noi prin asta. Votul e şi un act de respect faţă de cei care nu mai sunt pentru ca noi să putem alege.
Duminică, votează. Pentru că VOTUL TĂU contează!

2 comentarii:

 1. În faţa votului, un prost este egal cu un deştept. Dar doi proşti nu sunt egali cu doi deştepti, pentru că, din doi deştepti, unul n-o să vină la vot, fiindcă i se pare că totul e lipsit de sens.
  Trei proşti nu fac nici atât cât trei deştepti, pentru că, din trei deştepti, unul are probleme existenţiale şi nu vine la vot, iar altul e sigur că o să iasă tot ăia şi n-are sens să se mai ducă.
  Patru proşti contra patru deştepţi?
  Exclus! Din patru deştepti, unul n-are Mercedes şi i se pare că n-o să se schimbe nimic,
  altul ştie el cine o să iasă, iar al treilea preferă să adoarmă la un film bun de cinematecă.
  Asta e democraţia:
  100 de deştepti care nu votează n-or să facă niciodată cât un singur prost care votează!!!
  dan@atip.ro

  RăspundețiȘtergere
 2. Extrem de interesant articolul dar si postarile in general. Astept cu drag si un articol despre subiectul tot discutat: Femeia. De ce conteaza ea. Multumesc. C.P.

  RăspundețiȘtergere

Seducția marilor proiecte

Pe la mijlocul lunii martie, de ziua maghiarilor, preşedintele UDMR a spus că “ România nu are viziune, ultimul scop naţional fiind integr...