pe cărările patriei

pe cărările patriei

marți, 11 martie 2014

Toleranța ca paradigmă etnică

În 2013 am avut șansa de a fi spectator la meciul Romania-Ungaria. Un final fericit pentru noi: 3-0. La ce rezultate au avut tricolorii noștri cu celelalte echipe din grupă, înclin să cred că ungurii au fost mai degrabă învinși de către publicul din tribune. Ostilitatea  românilor la București a venit ca un răspuns la ostilitatea maghiarilor în meciul de la Budapesta. Așa se întâmplă când e vorba de România-Ungaria, nu e doar un simplu meci de fotbal, e și foarte multă emoție încărcată de istorie. Nu pot să uit cum 50.000 de români strigau din toată ființa lor: “Afară, afară, cu ungurii din țară!”.  Era atâta forță în această reacție a mulțimii, încât echipa Ungariei era practic paralizată pe teren.  În atmosfera incendiară, la intervenția dură a jandarmilor în peluza maghiară, copilul meu m-a întrebat speriat: “De ce le fac asta?” Un tânăr de lângă mine a auzit întrebarea și, cu ochii ieșiți din orbite, a răspuns aproape urlând: “De aia, pentru că-s unguri!”  Știu că fotbalul aprinde  și consumă  emoții, dar parcă era mult prea multă ură în fața mea. Unii ar spune că genul ăsta de reacție  e pur patriotism, că e un resort necesar pentru a le demonstra ungurilor că noi, românii, așa dezbinați cum suntem, știm să ne solidarizăm în momentele cheie ale istoriei. M-am simțit oarecum jenat de tot acest spectacol în care ura era exhibată public și m-am gândit să îi vorbesc copilului meu despre puterea de a accepta diferența.
În fiecare an, pe 15 martie, ungurii de pretutindeni își marchează solidaritatea și apartenența la națiunea maghiară. Ne arată simbolic diferența, le fel cum și noi știm să le-o arătăm pe 1 decembrie. Își pun în piept tricolorul roșu, alb, verde, mai fac un marș și mai țin un discurs. Și în fiecare an spiritele  se aprind de ambele părți. Mai apare un Tokes care spune că minoritatea maghiară e oprimată și cere autonomia Tinutului Secuiesc . Din partea românilor, un Funar sau un Vadim va susține mereu că  ungurii au prea multe drepturi și că vor să ne fure Ardealul. Slavă Domnului că emoțiile de primăvară trec și apoi și românii și ungurii se întorc la ale lor.
Și oricât de mult ar dori unii ca România să fie numai a românilor, nu putem ignora realitatea. În fond, România e țara tuturor celor care s-au născut, trăiesc și muncesc aici, inclusiv a maghiarilor. Ei reprezintă  6,5% din populația României și 18,9% din populația Transilvaniei.  Au o pondere semnificativă în Sălaj (23%), Bihor (25%), Mureș (38%) și Satu Mare (34%) și sunt majoritari în Harghita (85%) și Covasna (70%). Este mai mult decât evident că deși sunt cetățeni ai României,  ei se simt maghiari, nu români. Patria lor de suflet nu are capitala la București. Sigur că e dureros pentru noi ca români să știm acest lucru, dar felul în care te identifici cu un grup etnic sau cu altul, ceea ce simți că ești nu poate fi decretat. Aici nu suntem nici în Statele Unite și nici în Franța, unde oricine are cetățenie e asimilat ca american sau francez, indiferent de limbă sau etnie. În partea asta a Europei e o altă istorie, o altă realitate și, la fel cum românilor din Valea Timocului, din Cernăuți sau de peste Prut nu li se poate fura dreptul de a se simți români, nu cred că România le-ar putea lua în vreun fel maghiarilor dreptul de a se identifica așa cum vor. În fond, nici ei nu ne-au putut lua acest drept înainte de 1918, oricât de intens ar fi fost procesul de maghiarizare.
Poate că ar trebui să învățăm că istoria ne poate schimba granițele, dar patria din suflet nu ne-o poate lua nimeni niciodată. Și asta nu ar trebui să fie un temei pentru excludere și conflict, ci unul pentru acceptare și conviețuire. Cred cu tărie că patriotismul nu presupune în mod necesar să îl urăști pe celălalt, ci să înveți să îl accepți și să îl respecți. Ura este o emoție extremă, ea  ne afectează luciditatea percepției și interpretarea realității. Ea e o paradigmă a conflictului, nu a conviețuirii. Naționalismul,  la fel ca extremismele de orice fel, de stânga sau de dreapta, se bazează pe ideologia  dușmanului comun, pe frica față de străin și pe țapul ispășitor responsabil pentru toate neîmplinirile noastre. Excluderea și intoleranța  degenerează apoi în superioritatea unui grup etnic în fața altuia. Aberații de acest gen  nu au făcut altceva decât să sfârșească tragic în istorie. S-a întâmplat în Europa și în lume de nenumărate ori.
Cea mai frecventă eroare în evaluarea relațiilor interetnice este generalizarea. De exemplu, dacă ne luăm după atmosfera de pe stadionul național la meciul România-Ungaria, am fi tentați să spunem că românii sunt intoleranți. În realitate, există mult mai multă toleranță, decât intoleranță  în relația dintre românii și maghiarii din România. Barometrul interetnic efectuat de IRES în 2013 ne arată că, pe scala distanței sociale,  românii au față de maghiari o acceptabilitate de 85% ca și colegi de muncă, 78% ca vecini, 80% ca prieteni și 71% ca  membri ai familiei. Toleranța românilor  față de maghiari e semnificativ  mai mare față de cea față de romi și e mai pronunțată  în Transilvania decât în restul țării (70% din românii din Ardeal au o părere foarte bună și bună despre maghiari, față de numai 60% în Muntenia și în Moldova).  Altfel spus, există diferențe de percepție, există poate chiar  tensiuni, dar există și suficientă deschidere și toleranță între români și maghiari, ceea ce ne face să credem că nu există în acest moment un potențial exploziv  motivat interetnic. În plus, provocările  extremiste au dovedit că nu servesc nimănui. Un sondaj IRES din 2011 scoate în evidență faptul că gestul lui Csibi Barna de a-l spânzura  simbolic pe Avram Iancu  a fost condamnat deopotrivă de români (70%) și de maghiari (58%).
Politicienii care mizează pe naționalism știu că aceasta e calea cea mai facilă de a ajunge la inimile și mințile alegătorilor. Naționalismul e o coardă sensibilă și de fiecare dată când e atinsă vibrează suficient de mult pentru a-i face oameni să nu mai vadă incompetența și corupția celor de la guvernare. Frica solidarizează și de aici până la manipulare nu mai e decât un pas.  Mecanismul a fost probat foarte bine în primii ani ai României post comuniste.  Din fericire, atât românii, cât și maghiarii au găsit suficientă înțelepciune  pentru a  evita un scenariu de tip iugoslav  pentru România. Calea moderată a învins în fața extremismului și, cel puțin deocamdată, se invalidează scenariul lui Huntington privind “ciocnirea civilizațiilor”  exact pe falia carpatică.
Modelul românesc al relațiilor interetnice nu este perfect, dar este perfectibil. El poate  fi considerat un succes pentru că ajustarea interetnică, construirea pas cu pas a conviețuirii s-au regăsit într-un mecanism politic și instituțional de reglare, nu în manifestații și lupte de stradă.  Avem 17 minorități care sunt reprezentate în Parlament, minoritățile au dreptul de a utiliza limba maternă în învățământ și în administrație (acolo unde sunt peste 20%), există un Consiliu al Minorităților Naționale, un Departament pentru relații interetnice  și  un Institut pentru studierea problemelor minorităților naționale. Se alocă sume importante de la buget pentru organizațiile reprezentative ale minorităților naționale. A fost adoptată o legislație antidisciminare și a fost înființat un Consiliu special pentru combaterea și prevenirea discriminării, inclusiv a celei pe criteriul etnic.
Însă cel mai important factor de stabilitate etnică a fost prezența prin vot a maghiarilor în Parlament și la guvernare. Votul etnic constant al minorității maghiare a făcut din UDMR o forță politică aproape necesară pentru construirea unei majorități în Parlament. UDMR a devenit  masa politică critică ce a înclinat mereu balanța. Această poziție i-a permis să  negocieze și să fie destul de mult timp la guvernare pentru a câștiga pas cu pas drepturi pentru minoritatea maghiară.   39% dintre români consideră că rolul UDMR e unul pozitiv în democrația românească, în timp ce 50%  apreciază că e unul negativ,  tocmai pentru că UDMR a fost capabilă să obțină  avantaje majore în relația cu politicienii români. Așadar, părerile sunt împărțite, ceea ce e normal într-o democrație. Important e că nu drepturile etnice au prevalat democrației, ci  democrația a reprezentat chiar cadrul prin care toleranța și buna conviețuire au fost instituționalizate  la masa dialogului și a negocierii. Pentru că e clar ca atunci când dialogul dispare, lucrurile nu se mai pot rezolva decât în stradă.
Unii cred că românii au cedat prea multe drepturi maghiarilor în democrație și că era mai bine în comunism, când  problema etnică era rezolvată prin forța dictaturii. În realitate, problema etnică era doar adormită, minoritățile fiind reduse la tăcere. Drept dovadă că, după căderea comunismului, după dispariția puterii absolute ca factor de intimidare, problem etnică s-a reactivat în lume, iar acolo unde actorii cheie nu au fost în stare să găsească suficientă disponibilitate pentru dialog și acceptare, s-a ajuns la tensiuni, conflicte și chiar secesiune. Ceea ce se întâmplă în aceste zile în relațiile dintre Ucraina și Rusia privind  peninsula Crimeea are și un resort etnic. Și una dintre erorile fundamentale pe care le-au făcut  cei care au preluat puterea la Kiev a fost să cedeze nucleului naționalist și să anuleze dreptul minorităților de a-și folosi limba maternă. Un casus belli suficient  pentru ca Putin să sară în apărarea minorității ruse din Crimeea.  Din păcate, anularea acestei reglementări afectează major și drepturile românilor din Ucraina.
Prin contrapunct cu situația din Ucraina, se poate spune că modelul românesc  al relațiilor interetnice este unul funcțional. Mai sunt probleme legate de descentralizare și autonomie, de simbolistica arborării drapelului Ținutului Secuiesc, de respectarea drepturilor românilor din Harghita și Covasna, dar important e că toate aceste probleme pot fi rezolvate  într-un cadru pașnic, prin ascultarea și înțelegerea celuilalt, prin dialog  și negociere, nu prin ură, zăngănit de  arme  și miros de praf de pușcă.

Poate că șansa istorică a României este de a face parte  din  Uniunea Europene și NATO, de a face parte dintr-o lume mai sigură, dintr-o lume  în care, deși granițele există, ele devin din ce în ce mai puțin relevante prin dreptul de circula și de a munci liber. Cu toate că  trăim într-o lume globalizată, în care identitățile par să se dilueze prin accentuarea similarităților și reducerea diferențelor, în realitate resortul etnic rămâne suficient de puternic pentru a mai fi izvor de tensiuni și conflicte. Pentru că granițele mentale nu pot fi doborâte printr-o directivă europeană sau printr-o lege. Toleranța și deschiderea spre diversitate se construiesc pas cu pas, dar fără prosperitate și reducere a inechităților de dezvoltare, e posibil ca granițele mentale ale etnicului să fie  din nou reactivate  în Europa. Vocea Rusiei ne-a anunțat deja că a venit  timpul pentru o “primăvară europeană”.    
Articol publicat in Revista SINTEZA, martie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Seducția marilor proiecte

Pe la mijlocul lunii martie, de ziua maghiarilor, preşedintele UDMR a spus că “ România nu are viziune, ultimul scop naţional fiind integr...