pe cărările patriei

pe cărările patriei

miercuri, 16 aprilie 2014

Decăderea politicului

Mincinosule! Șantajistule! Te așteaptă pușcăria! Ba pe tine! Ești profund corupt! Plagiatorule! Tu ești un mafiot! Ameninți un senator în direct! Tu ești controlat de baronii locali! Băsescule ești un cancer al României! Ponta ești un fricos, ai fugit la cu biroul la MApN! Ai fugit de baroni! Nu, m-am mutat pentru că Băsescu și presa îmi pregătesc înscenări. Ponta, socrul tău e un samsar imobiliar! Băsescule, fiicele tale s-au îmbogățit ilegal! Nana e o afacere murdară și coruptă! Nu, e o afacere cinstită.  Sunteți o haită PSD-istă ce nu mă intimidează! Băsescule ești o rușine de președinte pentru România! Ponta ești un premier mincinos, profund corupt și iresponsabil! Procuror ratat! Ești format la școala turnătorului ordinar! Firea, șantajista, dacă nu îți bagi mințile în cap, poate nu îți mai găsești soțul acasă! Stat securist! Băsescu dictator! Băsescu bate câmpii! Ponta a pierdut controlul! Ponta are probleme cu nervii!
Mocirlă …. Punct. Cam la asta se rezumă o săptămână politică în care iertarea, smerenia  și apropierea de Dumnezeu ar fi trebuit să ajungă și în politică.   Dar nu, acolo nu e loc de iertare, ci numai de patimă și multă trufie.  Probabil că va veni o vreme când  vor plăti și cei care păcătuiesc  în Săptămâna Patimilor aruncând  cuvinte grele. Dar când cei care o fac sunt Președintele  și Premierul  țării mele, mă întreb cu ce au păcătuit românii ca să merite astfel de lideri.  
M-am săturat de tot acest circ execrabil și personal  nu cred că președintele  a coborât în mocirlă doar pentru a da explicații la atacurile lui Victor Ponta. Îi place mocirla politică pentru că acolo se simte confortabil, acolo nu îl bate nimeni, e autentic. Înainte de a ajunge președinte, Traian  Băsescu  a intuit perfect nevoia de simplificare a discursului politic. Dacă tabloidizarea și manelizarea au mers în presa scrisă și în televiziune, de ce nu ar fi mers și în politică. El a venit ca un contrapunct la exprimarea prețioasă și mult prea diplomatică a  fostului premier Adrian Năstase.  Ca un maestru al atacurilor politice, Băsescu a înțeles că ostilizarea, etichetarea și repetiția în spațiul plauzibilului contează mai mult decât adevărul. A înțeles că fiecare atac al adversarilor poate fi un prilej de contraatac.  Stilul direct și aproape grobian de exprimare politică a mers, cel puțin în cazul lui. A câștigat bătălie după bătălie, inclusiv atunci când nimeni nu îi mai dădea nici o șansă. Băsescu nu are nevoie de liniște nici acum pentru că scandalul este mediul propice din care poate lansa întotdeauna un atac împotriva adversarilor politici reali sau imaginari. Scandalul este aproape o condiție pentru ca Băsescu să învingă.
Victor Ponta a ales  să joace comunicațional după regulile impuse de Băsescu. Și-a coborât discursul, plecând probabil de la premisa că ceea ce merge la Băsescu, Oprescu sau Mazăre, ar putea merge și la Ponta. Și în loc să mizeze pe diferențierea față de acest gen de politician, a ales similaritatea.  Ponta nu a făcut altceva decât să intre în același tipar  al unui discurs politic extrem de jos. S-a dovedit a fi însă lipsit de experiență în lupta cu Băsescu și nu întotdeauna cu un stil adecvat mesajului pe care vroia să îl transmită. A simplificat mult prea mult, ca și cum Băsescu e de vină ar fi de ajuns. Poate ar fi fost mai bine să își definească propriul stil de comunicare și propria strategie politică,  nu să își imite adversarul.   
Dincolo de strategii politice și de comunicare, ceea ce s-a întâmplat în zilele care au trecut parcă e prea mult. S-a depășit o limită a bunului simț, a practicii politice în perimetrul civilității. Reacția publică este în mare măsură a indignabilului. Rapoartele diplomatice din ambasade vor fi și ele pe măsură. 
Președintele și premierul ar trebui să gândească strategic proiecte pentru România, ar trebui să ne reprezinte, nu? Și ce fac  ei de fapt? Se reprezintă pe sine, își protejează propriile afaceri  și interesele de grup! Se luptă în instituții ale statului și în televiziuni! Se acuză reciproc de corupție și de lipsă de integritate. Își aruncă jigniri fără precedent în politică și își atrag  copiii sau familia în războiul lor.  Ocupă spațiul public cu dejecțiile lor discursive  având impresia că ne interesează. Apoi, o armată de analiști  nu fac altceva decât să disece mizeria ajunsă în casele noastre prin micile ecrane.  Penibilul din Las Fierbinți a ajuns să fie depășit de penibilul realității politice.
Genul acesta de discurs și de a face politică nu are nici o legătură  cu ceea ce se întâmplă într-o țară europeană. Conține foarte multă violență simbolică, e mult prea încărcat de ură și următorul pas ar fi probabil violența fizică, pusă în scenă prin încăierări parlamentare sau lupte de stradă ale susținătorilor, așa cum se întâmplă în Ucraina.  Ajunge, domnilor! Lupta voastră nu are nici o legătură cu România reală, nu are nici o legătură cu cetățeanul și cu mult prea fragilul destin pro-european al României.
Domnule Președinte, v-ați pierdut cu Firea! Nu uitați că nu există invincibili, mai ales în politică! Ar trebui să fiți un model pentru mulți dintre români! Ar trebui să ne uniți, nu să ne dezbinați! Încă mai aveți șansa să sfârșiți exercițiul celui de-al doilea mandat în funcția cea mai înaltă din stat lăsând în memoria noastră ceea ce este relevant din tot ce s-a întâmplat bun în acești ani, cum ar fi independența justiției, de pildă. Nu ieșiți din scenă cu un discurs de bodegă! Nu meritați și, mai ales, nu merităm asta.
Domnule Prim-ministru, dacă aveți “cojones”, reveniți la Palatul Victoria și ridicați-vă la înălțimea funcției pe care o ocupați! Lăsați Ministerul Apărării și presupusele înscenări! Riscurile nu stau în locația biroului dumneavoastră, ci în deciziile pe care le luați.  Dați-i afară pe cei care v-au sfătuit să pozați în ridicol. Regăsiți-vă calmul și treceți la treabă! Dacă nu puteți, lăsați pe altcineva care poate.

E vremea proiectelor și a faptelor! Oamenii așteaptă autostrăzi și locuri de muncă, nu scandal! Viziune și acțiune, nu demagogie deșănțată! Lideri politici veritabili, nu circari în haine de politicieni!

Publicat in TRANSILVANIA REPORTER, 16 aprilie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Seducția marilor proiecte

Pe la mijlocul lunii martie, de ziua maghiarilor, preşedintele UDMR a spus că “ România nu are viziune, ultimul scop naţional fiind integr...